Velen van ons, Utrecht adepten immers, menen onze stad goed te kennen. Elk standbeeld, elk monument, elke kerk: denken we alles van te weten. Maar deze ochtend en middag keken we met heel andere ogen naar Utrecht. Zoals Amsterdam gebouwd is op palen, zo is Utrecht opgetrokken uit diverse bijzondere soorten steen. Interessant? Zeker, vooral wanneer een deskundige zoals Douwe van Hinsbergen (hoogleraar Mondiale Tektoniek en Paleogeografie, UU) niet alleen alles weet van stromatolieten (en nog veel meer) maar er ook nog eens boeiend over kan vertellen.
Vooraf genoten we van koffie met kruidkoek en een mini-college over geologie, paleontologie, aardbevingen, en hoe erts ook circulair gewonnen kan worden.
De wandeling begon bij de ingang van onze sociëteit. De "simpele" drempel blijkt bij nadere beschouwing vol te zitten met fossielen. Terwijl we verder de stad verkenden met onze ogen gericht op de grond en de muren, bleek er een wereld aan echte oudheden (3,5 miljard jaar oud) voor ons open te gaan. Eigenlijk blijkt vrijwel elke muur, elke winkelpui, veel te onthullen. Je moet het gewoon zien om het te herkennen.
Utrecht blijkt dus gebouwd te zijn met stenen van over de hele wereld. En die stromatolieten? Die zitten in de stenen waarmee de Dom gebouwd is.
Alle lof voor Douwe van Hinsbergen. Mocht je deze geslaagde middag gemist hebben? Let dan op komende zondagswandelingen van de Heeren Loopers. En wellicht komt onze gids nog een keer naar de Mariaplaats als gast. Kun je hem alle vragen stellen over Utrechtse stenen, en nog veel meer.
Foto/tekst: Reinier Rijke