Doelstelling

Het doel van sociëteit de Vereeniging is om heren uit Utrecht en omgeving met uiteenlopende opvattingen en vanuit diverse disciplines bij elkaar te brengen om samen de zinnen te verzetten en de geest te prikkelen. Dit alles in een ontspannen ambiance, vaak onder het genot van een hapje en een drankje.

Voel je je thuis bij de sociëteit? Dat is eigenlijk het belangrijkste criterium voor het lidmaatschap, niet je maatschappelijke positie of je bankrekening. In 1869 werd sociëteit “De Vereeniging” opgericht om, zo valt te lezen in de oprichtingsstukken, “Onder Utrecht’s inwoners uit den beschaafden stand een nuttigen en gezelligen omgang te bevorderen”. De sociëteit koestert haar tradities, maar is niet blijven steken in de negentiende eeuw.

De sociëteit en haar genootschappen geven op eigentijdse wijze invulling aan de doelstelling. De kern van het verenigingsleven is de “Heerenmaaltijd”, iedere maandagavond in de Grote Zaal en toegankelijk voor de leden en hun gasten. Vaak wordt de Heerenmaaltijd opgeluisterd door gastsprekers uit politiek, bedrijfsleven, cultuur of wetenschap.

Daarnaast is er de informele donderdagavond. Er wordt dan geborreld en vaak organiseren de verschillende genootschappen dan activiteiten. Dat varieert van biljarten en pokeren tot filmavonden en van wijn- of whiskyproeverijen tot boekbesprekingen door genootschap de Pickwick Papers. Andere genootschappen zijn vooral buiten ons monumentale pand actief; er wordt in verenigingsverband gegolfd, motor gereden en er is een jaarlijkse classic car rally.

Sociëteit “De Vereeniging” is uitdrukkelijk een gezelligheidsvereniging en geen platform voor commerciële activiteiten.