Uit ons nieuwsoverzicht:

Veiligheid en economie gaan hand in hand

Op 30 januari was Sophie Hermans, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, te gast bij de sociëteit. Voor een vol restaurant hield zij een interessant betoog over de verwevenheid van (internationale) veiligheid en economie. Zij illustreerde dit aan de hand van een recent voorbeeld, namelijk de hack van het UMCG in Groningen door waarschijnlijk (pro-)Russische hackers. Veiligheidsdreigingen zijn niet alleen meer militair van aard. Moderne technologie heeft ons veel gebracht, maar maakt ons in bepaalde opzichten ook kwetsbaar.
In 2022 was er een discussie over 5G en de rol van Chinese bedrijven als mogelijke leveranciers. Kiezen we op zo’n moment voor economie of veiligheid, waarbij we pas zeker weten of de veiligheid in het geding is als het te laat is. Kijk ook naar de technologie die wordt gebruikt in de Rotterdamse haven. Wie kunnen er meekijken en wat gebeurt er met (concurrentie)gevoelige informatie?
Na de Tweede Wereldoorlog hebben we in West-Europa geen oorlog gehad (het risico dat de Balkanoorlogen over zouden slaan naar het Westen is nooit echt reëel geweest), maar de oorlog in Oekraïne heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: ook onze fysieke veiligheid is niet langer vanzelfsprekend. We zijn meer zekerheden kwijtgeraakt, want door corona is ook onze collectieve gezondheid niet langer vanzelfsprekend. De vrije markt heeft ons veel gebracht, maar we zien nu ook een aantal ongewenste gevolgen, zoals onze afhankelijkheid van Russisch gas en de grote macht van techbedrijven.
De conclusie van mevrouw Hermans: economie en veiligheid zijn geen of-of, maar en-en.
Na het verhaal van mevrouw Hermans was er onder leiding van Joop Binnenkamp nog een geanimeerde vragenronde. Kortom, een geslaagde sociëteitsavond.

Tekst en foto: Hans-Peter Lassche