Uit ons nieuwsoverzicht:

Stad met historie

Afgelopen donderdag was het zover: de eerste Stadsdialoog met onze partner Congresgebouw De Vereeniging. Doordat een van de sprekers verhinderd was, werd het toch een Stadsmonoloog, maar wel een zeer interessante monoloog.

Spreker was namelijk René de Kam, conservator stadsgeschiedenis van het Centraal Museum. Hij nam de ongeveer zestig aanwezige dames en heren mee langs een aantal aspecten van de middeleeuwse geschiedenis van onze prachtige stad. Gezien het rijke tentoonstellingsarchief van het museum zit hij nooit om materiaal verlegen. Daar komt bij dat de meeste van deze tentoonstellingen (mede) door hem zijn georganiseerd. Kortom, weinig mensen die zo zijn ingevoerd in de geschiedenis van Utrecht.

René vertelde over de inspanningen in de middeleeuwen om de stad schoon en leefbaar te houden. De Middeleeuwse stad was niet de zwijnestal die we vaak voor ogen hebben. Het schoonhouden van de stad vergde behoorlijke logistieke en organisatorische inspanningen. Dat gold ook voor de aanleg, het onderhoud en het gebruik van de stadsmuren. Na het verkrijgen van de stadrechten op 2 juni 1122 mocht Utrecht een singel en stadsmuren aanleggen. René liet zien hoe deze verdedigingswerken in de loop der eeuwen steeds werden aangepast aan de ontwikkelingen op het gebied van oorlogsvoering. Wederom een duidelijk bewijs dat de middeleeuwse stad goed georganiseerd was. Er kwamen nog veel meer onderwerpen aan de orde en het publiek bleef tot het einde toe geboeid luisteren.

Na afloop was het tijd voor een gezellige borrel en een kennismaking met de gasten van buiten de sociëteit. Doel van de sociëteit is om de luiken open te gooien en meer naar buiten te treden. Donderdag was daar een geslaagd voorbeeld van.

Tekst: Hans-Peter Lassche
Foto: Ronald Denz