Uit ons nieuwsoverzicht:

Inkijkje bouwplannen Museum Catharijneconvent

Afgelopen maandag was museumdirecteur Marieke van Schijndel te gast op onze sociëteit. In haar inleiding gaf ze ons een kort overzicht van haar Roomse en Brabantse familiegeschiedenis. Waar ze al jong leerde te spreken, eventueel met flink volume!

In onze achterzaal gaf zij een interessant inkijkje in de (ver)bouwplannen van het Museum Catharijneconvent -dat deels binnen de muren van het laatmiddeleeuwse klooster valt. Het museum is in het begin van deze eeuw onder handen genomen, maar nu is het tijd om het gebouw nog toegankelijker te maken voor een groeiend aantal bezoekers en om de collectie beter te conserveren en te tonen. In een transparante procedure, in het voorjaar van 2022, is besloten dat KAAN Architecten het ontwerp mag maken. Dit is nog maar het begin. De plannen zijn ambitieus en naar verwachting zal de verbouwing tussen 2025-2028 plaatsvinden. Het museum blijft in ieder geval tot 2025 gewoon geopend.

Middels lichtbeelden vertelde Marieke enthousiast -en met gepast volume- over de mogelijkheden en ideeën. Zo kregen we een levendige sneak preview. Na afloop van haar lezing kwamen er nog enkele vragen uit de zaal die gingen over o.a. de bouwstijl, het materiaal en de toegankelijkheid voor mindervaliden. De vragen, die soms meer opmerkingen of tips bleken, werden op charmante wijze beantwoord.
Tot besluit ontvingen we de vriendelijke uitnodiging om het museum samen met Marieke te bezoeken. Een uitnodiging waar wij uiteraard graag op in gaan: wordt vervolgd!

Tekst: MH