Uit ons nieuwsoverzicht:

Jan van Zanen neemt afscheid

Vorige week was oud-burgemeester Jan van Zanen te gast bij de sociëteit. Door corona was een fatsoenlijk afscheid er nog niet van gekomen, maar nu kon het toch. Vanwege zijn immer volle agenda was hij als burgemeester niet heel vaak bij de sociëteit, maar hij droeg ons zeker een warm hart toe, zoals moge blijken uit zijn blog, waarin hij met plezier op de avond terugkijkt. https://janvanzanen.denhaag.nl/news/maandag-7-maart/

In zijn praatje ging Van Zanen in op de verschillen tussen Utrecht en Den Haag, waarbij hij direct aangaf dat hij meer dan dertig jaar in Utrecht actief is geweest en net een jaar in Den Haag. Een ding is wel hetzelfde gebleven, want ik heb uit betrouwbare bron dat hij zich in Den Haag nog steeds af en toe voorstelt als: “Dag, ik ben Jan en ik werk voor de gemeente.” Maar dan wel werken met behoud van uitkering, zoals de familie Van Zanen dat gekscherend blijkt te noemen.

Toen Van Zanen de vraag kreeg of hij in Den Haag kon ‘helpen’, heeft hij daar lang over na moeten denken. Hij werkte tenslotte in de stad van zijn dromen. Toch heeft hij ja gezegd, omdat hij ook in Den Haag echt iets kon bijdragen. In Den Haag is hem inmiddels wel gebleken dat je Jan uit Utrecht kunt halen, maar Utrecht niet uit Jan. Kortom, zijn Utrechtse ervaring komt hem goed van pas.

Een aantal zaken die Van Zanen zijn opgevallen aan Den Haag: de stad is groen, heeft opvallende architectuur en heeft allure, met de regering, het parlement, het Koninklijk Huis en het corps diplomatique. Dat maakt zijn functie ook echt anders, want veel meer partijen bemoeien zich in Den Haag met het werk van de burgemeester, bijvoorbeeld een ambassadeur die hem midden in de nacht uit zijn bed belt vanwege geluidsoverlast in de buurt.

In Den Haag zijn de (sociale) verschillen veel groter, of in ieder geval zichtbaarder, dan in Utrecht. Zand versus veen, Hagenezen versus Hagenaars.

Van Zanen heeft drie prioriteiten in zijn beginperiode in Den Haag: openbare orde en veiligheid, het herstel van vertrouwen en het aangaan van nieuwe verbindingen.

Op de vraag waarop hij met trots terugkijkt als het om Utrecht gaat, antwoordde Van Zanen: als wethouder op de Utrechtse parken; als wethouder en burgemeester op Utrecht zelf, de stad zat op slot en is nu weer volop in beweging en dat alles met behoud van de oude binnenstad.

Van Zanen is zeer te spreken over zijn opvolger Sharon Dijksma. De stad is in goede handen. Of hij na zijn Haagse periode terugkeert naar Utrecht kan hij niet garanderen, maar hij sluit het zeker niet uit.

Tekst en foto: Hans-Peter Lassche