Uit ons nieuwsoverzicht:

De paden op, de lanen in

Op zondag 27 februari, een zonnige, maar behoorlijk koude dag, kwamen de Heeren Loopers voor het eerst bijeen. Ongeveer vijftien Heeren en enkele partners verzamelden zich rond tien uur ’s ochtends in de Koning Willem III voor koffie en koek.

Ondergetekende was gevraagd om voor deze eerste wandeling een route uit te stippelen en deze te voorzien van historische context. Na een korte inleiding binnen over wat nu eigenlijk een kerkelijke immuniteit was, gingen we dan echt op pad. Eerst langs de begrenzing van de oude immuniteit van de Mariakerk, dus richting Achter Clarenburg, de Mariastraat, stukje Springweg en de overkant van de Mariaplaats.

Na de immuniteit te hebben verkend togen we richting Domplein en Domkerk. Na wat mijmeringen over het verlies van het middenschip in 1674 ging het verder via het Pandhof van de Dom naar het Paushuis, waar ‘onze eigen’ Adrianus VI in zijn Utrechtse jaren woonde. De Nieuwegracht en Lange Nieuwstraat brachten ons bij het zuidelijkste punt van de singels, namelijk de Tolsteegbarrière. Vandaar via de ‘binnenkant’ van de Catharijnesingel terug naar de Mariaplaats.

Om twaalf uur werden daar prima hamburgers bezorgd, geregeld door Bernard Mullers. Rond half een vertrokken de Heeren Loopers gesticht huiswaarts om de middag naar eigen inzicht door te brengen.

Tekst: Hans-Peter Lassche
Foto: Reinier Rijke