Uit ons nieuwsoverzicht:

Is Poetin gek geworden? Wie weet.

Het nieuws wordt dezer dagen door een onderwerp beheerst: Oekraïne. De Russische inval kwam uiteindelijk toch nog onverwacht. Gelukkig hebben wij Michael van den Hurk, naast zijn reguliere werkzaamheden Ruslandkundige in opleiding.

Michael probeerde voor de aanwezige Heeren de gebeurtenissen enigszins te duiden en in perspectief te plaatsen. Daarbij passeerden nogal wat thema’s en onderwerpen de revue: geschiedenis, taal, religie, economie, de rol van de oligarchen. Het conflict is inderdaad behoorlijk gecompliceerd en dat wist Michael goed duidelijk te maken.

Toch gaf Michael toe dat de daadwerkelijke invasie voor hem ook als een verrassing. Zijn lezing was op de agenda aangekondigd als “Is Poetin gek geworden? Welnee!” Inmiddels is hij daar zelf ook niet meer geheel zeker van. De altijd zo bedachtzame en berekenende Vladimir Poetin is begonnen aan een oorlog waarvan hijzelf ook niet meer zal weten hoe deze gaat aflopen. Het optimisme van landen die een oorlog beginnen blijft, gezien de geschiedenis verbazingwekkend, ook voor Michael van den Hurk.

Tekst en foto: Hans-Peter Lassche