Uit ons nieuwsoverzicht:

C&A is toch voordeliger

Begin november was John Brenninkmeijer, vijfde generatie van de roemruchte C&A-familie, te gast bij sociëteit ‘De Vereeniging’. Brenninkmeijer was uitgenodigd om wat te vertellen over de geschiedenis van het concern, maar hij maakte direct duidelijk dat hij zelf geen belangen heeft in het bedrijf.

Brenninkmeijer deed bij verschillende bedrijven, dus niet alleen C&A, managementervaring op. Hij was onder andere medeoprichter van Marktplaats. Zijn nieuwe hobby, zoals hij het zelf noemt, is FreeDAM, een initiatief dat zich inzet voor een einde aan de noodwet.

De geschiedenis van C&A kwam er wat bekaaid af. Opgericht in 1841 in Sneek door de uit Duitsland afkomstige Clemens en August Brenninkmeijer. In 1893 opende de vestiging in Amsterdam. C&A werd vooral zo succesvol doordat het altijd op de prijs en de boekhouding is blijven letten. In de woorden van Brenninkmeijer ‘rekenen in centen’.

Op dit moment zijn er al Brenninkmeijers van de zevende generatie en in totaal telt de familie ongeveer 1.400 leden, waarvan er ongeveer vijftig ergens binnen het bedrijf een bestuursfunctie hebben. Een grote familie, maar toch, of daardoor, is het familiegevoel sterk.

Tekst en foto: Hans-Peter Lassche