Uit ons nieuwsoverzicht:

Tussen Kunst en Kitsch

Op maandag 25 oktober was Jim van der Meer Mohr gastspreker bij sociëteit ‘De Vereeniging’. De heer Van der Meer Mohr heeft, voordat hij zich in 2005 vestigde als zelfstandig Fine Art Consultant, zeer veel functies binnen de kunstwereld bekleed, ook is hij gastdocent aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. Een indrukwekkend cv, maar toch is hij, sinds 2013, vooral bekend als expert Oude Meesters bij het programma Tussen Kunst en Kitsch.

De argeloze tv-kijker ziet natuurlijk niet alles wat er bij Tussen Kunst en Kitsch wordt aangeboden, maar dat wil niet zeggen dat alles in scene is gezet. Zo krijgen de experts de meeste voorwerpen pas tijdens de opname voor het eerst onder ogen. Er is dus niet heel veel tijd, dus de experts gaan af op hun eerste indrukken.

De meeste mensen denken oprecht dat ze iets bijzonders meebrengen en vaak is dat ook zo, alleen is lang niet alles wat bijzonder is, ook in kunsthistorisch opzicht bijzonder. Daarnaast kan de wens om op tv te komen, het eigen oordeel van mensen beïnvloeden. Van der Meer Mohr kan vaak al het een en ander afleiden uit de manier waarop een object is ingepakt; hoe nonchalanter ingepakt, hoe minder vertrouwen mensen zelf blijkbaar hebben in de waarde van hun schilderij.

Het is gedeeltelijk ook aan de kunstwereld zelf te wijten dat mensen hoge verwachtingen hebben, door termen als “in de trant van” of “superkleine meesters”. “Maar meneer Van der Meer Mohr, dit schilderij is toch duidelijk in de trant van Gabriël Metsu?” Dat kan zo zijn, maar dat maakt het niet per se een goed schilderij.

Al met al gaf de heer Van der Meer Mohr een aardig kijkje achter de schermen van dit populaire tv-programma tijdens deze eerste avond met spreker in KWIII en de Jan van Scorelzaal.

Tekst en foto: Hans-Peter Lassche