Uit ons nieuwsoverzicht:

De sociëteit als ankerpunt

De sociëteit betekent voor iedereen net iets anders. Sommigen van ons komen, vaker of minder vaak, voor een Heerenmaaltijd, een goed gesprek en eventueel een spreker op de maandag. Anderen voor een borrel op de donderdag, om te biljarten of voor de activiteiten van een van de genootschappen. Voor de een is het vrijblijvend, voor de ander een wezenlijk onderdeel van zijn sociale leven.
Peter Nekkers is een van die Heeren voor wie de sociëteit een wezenlijk onderdeel is van zijn sociale leven. “Een klein jaar geleden werd ik weduwnaar. Sinds die tijd is de sociëteit voor mij een veilige haven geworden. Natuurlijk was ik daarvoor ook een trouwe bezoeker, maar na het overlijden van mijn vrouw ben ik, tot aan de lock-down, iedere maandag geweest. De sociëteit biedt mij troost. Sommigen Heeren vonden het eerst wat ongemakkelijk dat ik direct na het verlies van mijn vrouw alweer present was, maar dat veranderde al snel. Ik heb heel veel gehad aan de steun van andere leden. Ook bleken er veel meer weduwnaars rond de te lopen dan ik mij had gerealiseerd. Deze mensen begrijpen wat ik doormaak en ook dat helpt mij.”
“Sommige leden ken ik al jaren en die wisten wat er gebeurd was, maar ook het zien van die andere vertrouwde gezichten heeft mij echt geholpen. Gewoon op een plek zijn met gelijkgestemden. Dat is voor mij de sociëteit en dat maakt het zo waardevol.”
“Praktisch gezien heb ik mij sinds vorig jaar goed weten aan te passen. Ik heb het huishouden op orde, ik kan vrij behoorlijk koken, ik heb veel steun van mijn zoon en dochter. Een minpuntje, mijn vrouw had groene vingers, ik niet, dus voor de tuin heb ik een mannetje.”
“Corona kwam een beetje als een tweede klap. Ik had niet alleen veel steun aan de sociëteit, maar ik had ook verder een druk sociaal leven. Dat alles kwam abrupt tot stilstand. Het is niet zo dat ik sinds het sluiten van de sociëteit thuis zit te verpieteren, maar ik zal blij zijn als we weer, in welke vorm dan ook, kunnen samenkomen.”

Tekst: Hans-Peter Lassche