Uit ons nieuwsoverzicht:

Lerares met passie

Afgelopen maandag was Lucelle Deneer te gast bij sociëteit “De Vereeniging”. Lucelle is leraar van het jaar voor het voortgezet onderwijs en zij vertelde de aanwezige Heeren of haar passie en drijfveren.

Lucelle is een van de vier leraren van het jaar; naast het voortgezet zijn er ook leraren van het jaar voor het primair onderwijs, het bijzonder onderwijs en het MBO. Deze vier getalenteerde leraren zijn een jaar lang ambassadeur voor hun vak en voor het onderwijs in het algemeen.

Het voortgezet onderwijs; dan denken mensen bewust of onbewust aan havo of vwo. Zo niet Lucelle, zij is al 25 jaar met volle overtuiging lerares maatschappijleer aan het vmbo. Voor haar is het vmbo niet het afvoerputje van het onderwijs. Het vmbo biedt niet, zoals vroeger bijvoorbeeld de lts, een startkwalificatie, maar is wel de vooropleiding voor veel van het onmisbare personeel van de toekomst.

Lucelle neemt haar leerlingen en hun kwaliteiten volstrekt serieus. Een vmbo’er heeft zijn of haar eigen intrinsieke waarde. Waar zouden we zijn, tenslotte, als niemand meer iets met z’n handen zou kunnen? Door haar vernieuwende lesmethoden – een van de redenen waarom ze leraar van het jaar is geworden – geeft ze haar leerlingen zelfvertrouwen en leert ze hen zelfstandig te denken. Onderwijs is voor Lucelle geen tijdverdrijf, maar een manier om volwaardige burgers “af te leveren”. Op haar eigen bevlogen manier draagt zij daar haar steentje aan bij.

De Heeren waren enthousiast en toen Lucelle aan het eind van de avond graag met de toen nog aanwezige Heeren op de foto wilde, leverde dat het bijgaande vrolijke plaatje op.

Tekst: Hans-Peter Lassche