Uit ons nieuwsoverzicht:

Open Monumentendag groot succes!

Afgelopen zaterdag, 14 september, was het in Nederland Open Monumentendag en dus ook in het monumentale pand van sociëteit “De Vereeniging” aan de Mariaplaats 14 in Utrecht. Vanaf 10 uur ’s morgens waren bezoekers welkom. Dit jaar had de sociëteit een iets prominentere plaats in de publicaties van de gemeentelijke organisatie en wellicht heeft dat mede bijgedragen aan het grote succes.

Naar schatting, op basis van informele tellingen, hebben zo’n 400 mensen ons pand bezocht. Ondergetekende heeft gedurende de dag zeven keer, voor in totaal ongeveer 150 tot 200 bezoekers, een lezing over de immuniteit Sinte Marie, het pand en “De Vereeniging”, gevolgd door een rondleiding, mogen verzorgen. Dankzij een gulle gift van het Centraal Museum konden wij aan de deelnemers aan de rondleiding zo’n honderd exemplaren van het stripboek ‘Sede Vacante’ over Jan van Scorel uitdelen. Jan van Scorel was tenslotte de beroemdste bewoner van ons kanunnikenhuis.

Sociëteit “De Vereeniging” koestert het historisch erfgoed, waarvan het zich de trotse eigenaar mag noemen. Een keer per jaar openen wij graag de deuren voor belangstellenden. Tot volgend jaar!

Tekst: Hans-Peter Lassche
Foto: Freek Bueno de Mesquita