Uit ons nieuwsoverzicht:

Een onuitputtelijke bron van inspiratie

Utrecht mijn muze, dat was de titel van de Catharijnelezing die Willem Hendrik Gispen op 2 juni hield voor sociëteit “De Vereeniging” ter gelegenheid van de Utrecht Dag. Professor Willem Hendrik Gispen is bioloog en neurowetenschapper en oud-rector magnificus van de Universiteit Utrecht, maar bovenal is hij geboren en getogen Utrechter.

Zijn lezing, opgeluisterd met lichtbeelden van schilderijen en litho’s van Jeroen Hermkens, was een ode aan de stad. Op impressionistische wijze schilderde hij een liefdevol beeld van de stad, daarbij veelvuldig schrijvers en dichters citerend die een band met Utrecht hadden of hebben.

Een meanderend verhaal. Van Gekke Simpie, de dorpsidioot van Tuindorp en Tuinwijk, naar de bouw van het Willem Arntzhuis in de vijftiende eeuw waar krankzinnige burgers werden opgevangen – een dolhuis heette zo’n instelling in die tijd – tot het aarzelende begin van psychiatrische behandelingen met medicatie en gedragstherapie, gevolgd door het gedicht “De tafel het raam” van Rutger Kopland:

“Iemand is gaan zitten aan de tafel en
langzaam gebeurt het langzaam verdwijnt hij
uit zijn gedachten gaat hij vergeten

de tafel is leeg en het is alsof de leegte
in hem binnendringt hem vervult

langzaam gaat hij met zijn ogen
tegen de muur omhoog naar het raam
naar het uitspansel over het dorp

ziet hij de vogels van de hemel
hoe zij dwalen rond de toren van de kerk
en de wolken hoe zij voorbij waaien

denkt hij ik ben alles wat ik zie”

Van ernstige gesprekken en een eerste zoen met een vriendinnetje in 1958 in de Johannapolder naar de bouw van de Uithof in diezelfde polder tien jaar later tot de herinneringen aan de eigen wetenschappelijke en bestuurlijke carrière op diezelfde Uithof.

Het Janskerkhof leidt via de beelden tot een mooie beschouwing over Anne Frank en de oogarts professor Donders.

Een zeer indrukwekkende Catharijnelezing die de aanwezige Heeren en hun gasten nog lang zal bijblijven.

Tekst: Hans-Peter Lassche, maar bovenal Willem Hendrik Gispen
Foto: Peter Lindeboom