Uit ons nieuwsoverzicht:

Europa is de toekomst

Er is geen alternatief voor de EU. Dat was de teneur van het praatje dat Laurens Dassen van de nieuwe Europese partij Volt maandag hield bij sociëteit ‘De Vereenging”.

Veel van mijn generatiegenoten kijken net als ik (Dassen is 33 jaar oud) met stomme verbazing naar wat zich de afgelopen jaren in het Verenigd Koninkrijk heeft afgespeeld. Voor ons was, en is, de EU een vanzelfsprekendheid. Perfect? Nee. Maar zijn er meer geloofwaardige alternatieven? Volgens ons niet. En toch wordt het debat momenteel gedomineerd door populisten.

Laurens Dassen heeft een paar maanden geleden zijn baan opgezegd om zich fulltime aan Volt te kunnen wijden. Hij is partijvoorzitter en nummer 3 op de lijst voor de Europese verkiezingen van 23 mei. Volt is in alle 28 lidstaten van de EU actief en doet in acht landen mee aan de Europese verkiezingen.

Volt vindt dat voorstanders van verdere Europese samenwerking zich te weinig laten horen. Blijkbaar bang voor populisten en Eurosceptici, zijn de meeste partijen nogal terughoudend als het om Europa en de EU gaat. Willen politici die constant een slag om de arm houden – “Ja, wij zijn voor de EU, maar…” – wel echt samenwerking? Op mondiaal niveau zijn de uitdagingen enorm. De NAVO kraakt in haar voegen, China manifesteert zich steeds nadrukkelijker, de grote techbedrijven die mede onze toekomst vormgeven zijn grotendeels Amerikaans. Alleen door een gezamenlijk beleid kan Europa een vuist maken. Individueel hebben de Europese landen weinig tot niets in de melk te brokkelen, ook Duitsland niet.

De belangrijkste uitdaging van het moment is voor Dassen het klimaat. Voor het grootste deel van de aanwezige Heeren is dat wellicht een probleem voor de volgende generatie, maar niet voor de dertiger Dassen: “Het is een probleem voor mijn generatie!” Ook hier geldt dat een gezamenlijke Europese aanpak meer zoden aan de dijk zet.

De EU moet echt hervormen om de geschetste uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. We moeten af van het vetorecht van individuele landen en naar besluitvorming door (gekwalificeerde) meerderheden. Het Europese Parlement moet zeggenschap krijgen op de belangrijkste onderwerpen, nu is er slechts een adviserende rol, en moet wetgevende bevoegdheden krijgen. En ja, dat betekent dat landen een deel van hun soevereiniteit zullen moeten inleveren. Maar is een EU dat een marginale rol op het wereldtoneel speelt echt zo’n aantrekkelijk initiatief?

De aanwezige Heeren zullen op 23 mei niet allemaal op Volt stemmen, maar het verhaal van Laurens Dassen werd zeker positief ontvangen. Wij wensen hem en zijn partij veel succes!

Tekst en foto: Hans-Peter Lassche