Uit ons nieuwsoverzicht:

Een Fries in de bobslee

Hoe word je als Nederlander Olympisch bobsleeër? Toeval. Althans volgens Arend Glas, ervaringsdeskundige en afgelopen maandag onze gast.

Arend Glas beoefende in zijn jeugd en tijdens zijn studie in Groningen diverse sporten. Hoewel afkomstig uit het Friese Joure, was schaatsen er daar niet een van. Roeien wel. Tegen het einde van zijn studie kreeg hij een keer een telefoontje met de vraag of er nog zware roeiers waren die een keer wilden bobsleeën. Dat leek Glas wel wat en even later – we hebben het over 1992 – reisde hij met enkele andere geïnteresseerden af naar Oostenrijk. Zijn eerste afdeling in een bobslee was in Innsbruck en gaf een enorme kick. Enerverend, spannend en beangstigend. Later leerde hij dat Innsbruck zo’n beetje de makkelijkste baan van allemaal is. Zo voelde dat toen niet.

Net daarvoor was er in Utrecht een bobsleevereniging opgericht en terug uit Oostenrijk werd Glas gevraagd lid te worden. Dat leek hem logistiek erg onhandig en zodoende stond hij aan de basis van de Groningse bobsleevereniging Polaris. Glas is blijkbaar een bescheiden mens, want zijn twee Olympische deelnames, in 2002 (Calgary) en 2006 (Turijn), noemde hij slechts terloops.

Toch bood deze avond een heel aardig inkijkje in een sport waar Nederlanders alleen tijdens de Olympische Winterspelen mee in aanraking komen. Tenzij ze natuurlijk, net als oud-Europees kampioen bobsleeën Italo de Lorenzo, lid zijn van sociëteit “De Vereeniging”.

Tekst: Hans-Peter Lassche
Foto: Arend Glas Photos