Uit ons nieuwsoverzicht:

Brexit – een monumentaal hoofdpijndossier

Ziet iemand de voortgang van de Brexit nog zonnig in? Anton Valk, eind januari onze gastspreker, in ieder geval niet. Als voorzitter van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel volgt hij de ontwikkelingen op de voet. En hij maakt zich grote zorgen.

Zijn exposé bevatte niet zo heel veel nieuws voor de regelmatige krantenlezers onder ons, maar om weer even in sneltreinvaart meegenomen te worden van het moment dat toenmalig premier en Conservatief partijleider David Cameron besloot een referendum uit te schrijven om een crisis binnen zijn eigen partij te bezweren tot het moment dat het Lagerhuis vorige week het onderhandelingsakkoord van Camerons opvolger Theresa May met een historisch grote meerderheid wegstemde, bleef toch ontnuchterend.

Ook Valk beschikt niet over een kristallen bol of anderszins voorspellende gaven en daarom kon ook hij, na zijn feitenrelaas, weinig meer doen dan het schetsen van een aantal mogelijkheden hoe het nu verder zou kunnen gaan.

May bereikt een nieuw onderhandelingsakkoord met Brussel waar het Lagerhuis wel mee instemt. Dat lijkt niet waarschijnlijk, omdat Brussel niet bereid is tot ingrijpende concessies en het Lagerhuis met minder geen genoegen neemt.

Niemand wil een no-deal Brexit, maar zonder akkoord kan dat alleen door de Brexit, nu gepland voor 29 maart, uit te stellen. Maar ook na 29 maart ligt de bal bij de Britten: een tweede referendum, nieuwe verkiezingen en nieuwe onderhandelingen, een no-deal Brexit of afstel. Wie het weet mag het zeggen.

Tekst: Hans-Peter Lassche
Foto: Arnoud van Mosselveld