Uit ons nieuwsoverzicht:

De luiken open

Afgelopen zaterdag was de tweede zaterdag van september en dat betekent: Open Monumentendag. Als sociëteit “De Vereeniging” zijn wij de trotse eigenaren van Mariaplaats 14, een officieel monument. Evenals in voorgaande jaren waren bezoekers van harte welkom in ons prachtige pand en zoals zo vaak viel ook nu weer geregeld de opmerking: “Goh, ik loop hier zo vaak langs. Nooit geweten van wie dit pand is en wat hier nu eigenlijk gebeurt." Welnu, hier komen twee keer per week Heeren uit Utrecht bijeen voor de gezelligheid, een voedzame maaltijd, een glas en een goed gesprek.

Als historicus én lid van de sociëteit is het mij steeds een groot genoegen om tijdens de Open Monumentendag geïnteresseerden rond te lieden en hun iets te vertellen over de historie van het pand, maar ook over de sociëteit. Dit jaar had ik echter een primeur: voor het eerst kreeg ik de vraag of de sociëteit achter de schermen invloed uitoefent of wij als vrijmetselaars of Bilderbergers aan de knoppen zitten. Met één vraag drie organisaties in de verdachtenbank! Mijn antwoord was natuurlijk dat de invloed van de vrijmetselaars en de Bilderberggroep schromelijk wordt overdreven.

De meeste bezoekers waren vooral geïnteresseerd in de geschiedenis van het pand. Als sociëteit zijn wij tenslotte ook niet meer dan de meest recente gebruikers van het pand. Wij hebben de eer een mooi stuk Utrechts erfgoed te beheren en te gebruiken. Volgens de bezoekers van zaterdag doen wij dat blijkbaar naar behoren, want vrijwel iedereen was onder de indruk van de nieuwbouw en vond deze geen aantasting van het historische karakter van Mariaplaats 14. Waarvan akte!

Tekst: Hans-Peter Lassche
Foto: Reinier Rijke