Uit onze agenda:

Internationale Rechtspleging

woensdag 25 oktober 2023, 16:00 uur
Vandaag is het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) Midden Nederland bij ons te gast. De heer Fons Orie zal met ons zijn ervaringen delen als rechter van het Joegoslavië Tribunaal.

Sinds het midden van de jaren 90 heeft de internationale berechting van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid een enorme boost gekregen. De oprichting van het Joegoslavië Tribunaal vormde de eerste stap in een ontwikkeling die leidde tot oprichting van meer Tribunalen en uiteindelijk het Internationale Strafhof. Fons Orie deelt zijn ervaringen met ons als rechter in het Joegoslavië Tribunaal en de ontwikkelingen sindsdien.

In het bijzonder zal hij daarbij aandacht besteden aan de betekenis van natuurwetenschappelijk bewijs, een terrein veelal aangeduid als forensic science, en de bewijsvoering van mortierbeschietingen en scherpschutter aanvallen. Ballistiek speelt - naast sporenonderzoek - een belangrijke rol bij de vaststelling van de oorsprong van het afgevuurde projectiel. Daarnaast zal Fons stilstaan bij de betekenis van moderne technologie in andere opzichten, zoals bijvoorbeeld satellietbeelden en DNA-analyse.

15:30-16:00 uur Inloop met koffie
16:00-17:15 uur Lezing heer Orie
17:15-17:45 uur Stellen van vragen
17:45-19:00 uur Netwerkborrel

Leden die interesse hebben in deze onderwerpen zijn van harte welkom.