Uit ons nieuwsoverzicht:

In Armeense sferen

Afgelopen maandag was Tigran Balayan, ambassadeur van Armenië, te gast bij sociëteit “De Vereeniging”. Een graag geziene gast, want niet alleen hield hij een praatje over zijn vaderland, ook verzorgde hij de witte wijn bij het voorgerecht, rode wijn bij het hoofdgerecht en brandy bij het nagerecht. Armenië heeft tenslotte een bloeiende wijncultuur.

Het praatje van de ambassadeur was vooral diplomatiek en wervend. Hij wees op de overeenkomsten tussen Nederland en Armenië, van oudsher naties van handelaren en overal op de wereld aanwezig. Weinig hete hangijzers, maar veel informatie over de Armeense economie, het onderwijs, redenen om Armenië te bezoeken en er te investeren en andere Wikipedia-achtige wetenswaardigheden.

Het werd pas echt interessant toen hij vertelde over zijn familie gedurende de Armeense genocide van honderd jaar geleden. Slechts een jongetje overleefde en dat was de overgrootvader van Balayan. De huidige Turks-Armeense betrekkingen werden kort aangestipt, maar bijvoorbeeld Nagorno-Karabach bleef onbenoemd (terwijl de ambassadeur daar nota bene zijn proefschrift over heeft geschreven).

Al met al, mede door de wijn en de brandy, een genoeglijke avond over een land waar we normaalgesproken niet zoveel over horen. Dat laatste is ook wel weer een zegen, want het betekent dat het een redelijk stabiel land is.

Tekst en foto: Hans-Peter Lassche