Startpagina > nieuwsoverzicht > Excursie Amsterdam - Museum Van Loon en Kon. IGC

Excursie Amsterdam - Museum Van Loon en Kon. IGC

Nieuwsoverzicht

maandag 16 oktober 2017

Op donderdagmiddag 12 oktober wandelden een twintigtal Utrechtse heertjes langs de Amsterdamse grachten. De sfeer hield het midden tussen een academische cortège en een uitgelaten schoolreisje. Aangekomen bij de Keizersgracht 672 -zie bordesfoto- werden we door conservator Willem te Slaa vriendelijk ontvangen en gaf hij een kunsthistorische rondleiding door het woonhuis van de familie Van Loon. Speciaal voor ons had hij twee fraaie werken van Rembrandt uit Londen en het Rijksmuseum over laten komen. Deze waren ooit in het bezit geweest van een illustere bewoner van de Keizersgracht 672: de schilder én regent Ferdinand Bol.
Na de kostelijke verhandelingen van de conservator over de zilveren kastanjevazen, de familieportretten en de gender-neutrale kinderkleding in onze Gouden Eeuw, was het dan eindelijk tijd voor onze welverdiende borrel in de hal en tuin van het huis. Vanuit hun vergulde lijsten zagen de jonkers en freules Van Loon erop toe dat de glazen goed gevuld werden met prikwijn.
Toen in ganzenpas naar de Kon. IGC op de Dam. In de borrelzaal werd zowaar gemengd geborreld. Dit zorgde voor riskante hartkloppingen bij leden en enkele hilarische ogenblikken. Gelukkig werden we bijtijds door buffetchef Frans (38 jaar dienstjaren) naar de besloten Damzaal geëscorteerd om daar te genieten van een fraai diner met bijpassende lullepotten en een prachtig uitzicht op 's werelds Achtste Wereldwonder. Na het diner versierde ons medelid Leon een whisky-proeverij voor ons op de 3e verdieping. De koffie in de clubzaal werd koud, want álle whisky's moesten natuurlijk geproefd worden! De naborrel aan de haard en op het dambalkon was ronduit vrolijk. Met moeite namen we afscheid van de hoofdstad waar kunst en jolijt zeer goed samen bleken te gaan!

Tekst en foto: MH